אוניגירי

ארוחה יפנית חלק ב - אוניגירי / Japanese Meal Part II - Onigiri

13:22:00

לכבוד יום האהבה האישי שלי ושל בן זוגי, החלטתי לעשות ארוחה יפנית מיוחדת, מפנקת ומלאה באהבה!

ארוחה יפנית, ארוחה בסגנון אסייתי. ללא גלוטן.
הארוחה כולה מורכבת מכמה חלקים.
לכל חלק הקדשתי פוסט אישי מלא באהבה!
חלקי הארוחה :

1.  דים סאם / כיסונים : במגוון צורות ממולאים בבשר טחון על מצע גזר וכרוב מגורדים.
2. אוניגירי : אורז בצורת משולש המכוסה באצה .(ואם אין אצה אז כל דבר אחר שנראה כמו אצה לקישוט).
3. שוט משקה בריאות:  מאבקת מאצ'ה ותפוזים. 
4. רוטב אסייתי : טעים טעים שכייף לטבול בו הכל ! יוצג בפוסט הדים סאם/ כיסונים ובפוסט האוניגירי.


אז מה צריך ? :
- 4 כפות חומץ אורז.
- קורט מלח.
- כפית סוכר.
- בערך 2 כוסות אורז מבושל.
- מלפפון פרוס לרצועות דקות.

לקישוט:
- כף וחצי קמח טפיוקה.
- כף אבקת תה ירוק מאצ׳ה.
או
- אצה.


1. ראשית, אם יש ברשותכם אצה, עברו ישר לסעיף 3.
ערבבו בקערית את קמח הטפיוקה עם אבקת המאצ׳ה, הוסיפו 2 כפות מים וערבבו היטב.


2. במחבת חממו מעט שמן קוקוס והעבירו את תכולת הקערית למחבת.
התמיסה תתקשה בזריזות ויהיה ניתן להפוך אותה דיי מהר.
לאחר ששני הצדדים מוכנים, הניחו את החביתית בצד.


3. אופן הכנת האורז :
- שוטפים את האורז היטב במסננת עד שהמים הנוזלים מתחתית המסננת הינם שקופים.
- מעבירים את האורז לסיר יחד עם המים הרותחים ומחכים שהמים יגיעו לרתיחה/יבעבעו ולאחר מכן סוגרים את הסיר למשך 15 דק על אש קטנה.
- בזמן שהאורז מתבשל נכין את התחמיץ : נחמם סיר על אש קטנה ואליו נוסיף חומץ אורז, מלח, סוכר ונערבב עד שהסוכר יימס.
- מעבירים בכף עץ את האורז המוכן לקערה ומעליו נשפוך את התחמיץ ונערבב היטב.
** חשוב להשתמש בכף עץ על מנת למנוע נזק לאורז.


4. לאחר שהאורז יתקרר מעט, נדחוס אותו מעט למעצבי האוניגרי, ונניח על צלחת ההגשה.


5. גיזרו את האצה/ החביתית לצורות הרצויות והניחו על ריבועי האורז.
ניתן להוסיף פרצופים משעשעים בעזרת מחורר/חותך אצה. 
בתאבון (:


מומלץ לתבול ברוטב סויה
או...

להכין רוטב טעים טעים!.
אז מה צריך ? :- חצי כוס רוטב סויה.
- כף שמן שומשום.
- חצי גבעול בצל ירוק קצוץ.
- רבע כפית זרעי שומשום.

 לערבב הכל... וזה הכל (:
I decided to make a special Japanese meal,filled with love to the man I love!

Asian-style meal that is totally gluten free.
The whole meal consists of several parts.
The parts of the meal:

1. Dim Sum: Really thin dough dumplings filled with ground meat and fresh herbs, made in a steamer. 
http://beautybeastisrael.blogspot.co.il/2015/08/japanese-meal-dim-sum.html

2. Onigiri: Triangular shaped rice balls with seaweed decorations.
3. Healthy Boost Drink: Matcha powder and oranges
4. Asian Dipping Sauce: Really easy soy sauce and seasoning mixture.



So what do you need? :

- About 2 cups of cooked rice 

- Cucumber sliced ​​into thin strips.



Decoration:

- 1+1/2 tablespoon of tapioca flour.
- 1 Tablespoon powdered green tea (Matcha).
Or
- Nori Seaweed.

1. First, if you have a Nori Seaweed, continue straight to step 3.
Mix in a bowl the tapioca flour, and the Matcha powder , add 2 tablespoons of water and mix well.

2. Heat a small amount of coconut oil in a frying pan and pour the mixture into the pan.
The mixture should come together and firm up really fast, as soon as you can, flip it.
Once both sides are ready, place our small pancake on a plate to cool down.

3. Preparation of the rice:
- Rinse the rice well in a colander until the water from the bottom are transparent.
- Transfer the rice to the pot with the hot water and wait until the water reaches a boil and start bubbling. Close the lid and cook over low heat for 15 minutes.
- While the rice is cooking prepare the marinade: In a saucepan over low heat add the rice vinegar, salt, sugar and mix until the sugar had dissolve.
- Transfer the cooked rice to a bowl and cool it off by tossing and flipping it with a wooden spoon. pour over the marinade and mix well.
** It is important to use a wooden spoon to prevent damage to the rice.

4. When the rice is cooled down a bit, we can compress it a little with a rice shaper, and place on the serving plate.

5. Cut your seaweed / homemade Matcha pancakes into cute decorations and place on each Onigiri. (if you use a seaweed you can buy a special cutter in shapes, it creates smiles, eyes, and what not)

Enjoy your cute rice, and your lovely Japanese meal.

You can now dig in and dip it in regular soy sauce if you want.
Or, you can make this simple dipping sauce (you can make this while the dumplings are steaming)

You will need:
- ½ cup soy sauce.
- 1 Tablespoon sesame oil.
- Half a stalk of green onion, chopped.
- A quarter teaspoon of sesame seeds.

 Mix everything ... and that's it (:

You Might Also Like

0 Comments