ירקות

רטטוי

13:06:00


כשאנו שומעים את המילה ״רטטוי״ הדבר הראשון שקופץ לרובנו לראש הוא הסרט המקסים והמצליח של דיסני ופיקסאר ״רטטוי״. 
מה שלא כולם יודעים, זה ששם הסרט ״רטטוי״ מבוסס על מנה כפרית בעלת אותו השם, רטטוי (בצרפתית: Ratatouille), זו מנה מהמטבח הצרפתי האופייני לאזור פרובאנס, המורכבת מירקות מבושלים.

המנה במקור היתה מנה של עניים, מנה שהיו מכינים בחודשי הקיץ מירקות העונה: קישואים, עגבניות, פלפלים ירוקים ואדומים, בצל, שום ולעיתים גם חצילים. הירקות מתובלים בעשבי תיבול שונים, ומוקפצים קלות בשמן זית.

המנה המקורית לא דורשת המון השקעה והיא כמובן לא נראית כמו בתמונה, היא מנה יותר פשוטה של ירקות חתוכים גס ומבושלים יחדיו עד שכולם מבושלים דיו.
המנה שאני הכנתי היא בהשראת הרטטוי שהציגו דיסני ופיקסאר בסרט ״רטטוי״ בו רואים ירקות פרוסים דק דק, מסודרים כרעפים-רעפים ומתחת שכבה עבה של רוטב ירקות משגע, מנה הרבה יותר אסטטית ובהחלט תשמעו ״וואו!״ מכל מי שרואה אותה.

וקצת ערכים תזונתיים...
הליקופן הוא קרטנואיד שנותן לפירות ולירקות את הפיגמנט האדום! 

אנטי אוקסידנטי, אנטי סרטני, מוריד את רמות הכולסטרול ובעל תפקיד משמעותי במניעת מחלות לב וכלי דם.
בנוסף, הליקופן הופך ליעיל יותר כשמשלבים אותו עם שמנים שונים, בריאים ואיכותיים כמו שמן זית למשל.
- כוס של עגבניות מספקת 5 מ״ג ליקופן בממוצע !
- 100 גרם פטרוזליה מכיל 0.4 מ״ג ליקופן.

ויטמין C, מחזק את המערכת החיסונית, אנטי אוקסידנטי חזק מאוד, שומר על הלב שלנו ובעל תפקיד חשוב ביצירת הקולגן אשר שומר על עורינו בריא.
הגענו לחלק הכי כייף...  ויטמין C פועל גם לשריפת שומנים!!
- עגבנייה אחת מכילה כ31 מ״ג ויטמין סי !
- פלפל אדום אחד מכיל כ210 מ״ג ויטמין סי !!!
בנוסף, פלפלים מכילים גם ויטמין בי 1, בי 6, בטא קרוטן וחומצה פולית.


זכרו לרכוש ירקות עסיסיים, טריים ואיכותיים על מנת לשמור על הערכים התזונתיים של הירק.

אז מה צריך ?
רוטב:
- 1 בצל
- 3 גזרים בינוניים.
- 4 גבעולי סלרי.
- 6 שיני שום.
- 4 עגבניות.
- 3 גמבות .
- מלח הימאליה ופלפל לפי בטעם.
- כפית רוזמרין יבש.
- כפית כוסברה יבשה.
- כפית פטרוזיליה יבשה.
- חצי כפית טימין יבש.
- מים במידת הצורך.
* במידה ואין כוסברה/פטרוזיליה יבשה, ניתן להשתמש בירק טרי , 2 כפות.

ירקות פרוסים:

- 6 עגבניות תמר.
- 3 זוקיני מנומר/ירוק.
- 3 קישו.

רוטב לזילוף: 
- 4 כפות שמן זית
- 2 שיני שום כתושות.
- קורט טימין.
- קורט מלח פלפל.

אופן ההכנה :

1. ראשית, פורסים את הירקות (עגבניות, זוקיני וקישוא) לפרוסות בעובי 2 מ"מ.
מומלץ להיעזר במנדולינה, אם אין, ניעזר בכישרון הטבעי שלנו ובסכין שף חדה. 
מניחים בצד באופן מסודר.


** אני הכרתי את הקישוא המנומר ב"מושבניק".

2. ועכשיו להכנת הרוטב ...
חותכים את כל הירקות באופן גס (בין כה וכה יש לטחון אותם אחכ) ומעבירים לסיר גדול המספיק לכל הירקות.
מוסיפים שמן זית בנדיבות, מלח ופלפל.
מבשלים עד שהירקות מתרככים. כעשרים דקות - חצי שעה על אש בינונית.
לאחר חצי שעה , מעבירים לבלנדר או מעבד מזון וטוחנים היטב את כל התערובת עד לקבלת מרקם של מחית חלקה.
מוסיפים כרבע עד שליש כוס מים ואת כל התבלינים הנוספים ומערבלים שנית עד אחדות.
* שימו לב שלא יהיה סמיך מידי. הסמיכות צריכה להיות מספיק דלילה כדי שיהיה אפשר לשפוך את הרוטב אך לא מימית שהירקות שנסדר מעל הרוטב ישקעו פנימה.




3. שופכים את הרוטב באופן שווה למחבת גדולה.
מחממים תנור ל140 מעלות.
ועכשיו מתחיל החלק הכי כייף ! סידור הירקות.
החליטו על סדר קבוע בו תסדרו את הירקות במחזוריות.
לדוגמא : עגבניה > קישוא > זוקיני.
סדרו את הירקות בצפיפות וברגע שמעגל אחד נסגר, נתחיל מעגל חדש.


4. לאחר שסידרנו את הירקות..
נעבור להכין את הרוטב לזילוף מעל !
מערבבים את כל המרכיבים יחד ומזלפים באופן שווה מעל הירקות.


5. מכסים את המחבת בנייר כסף ומכניסים את המחבת לתנור שחומם מראש ל-140 מעלות למשך שעתיים.
לאחר שעתיים, מסירים את נייר הכסף , מעלים את חום התנור ל-190 מעלות ואופים עוד 45 דק.

בתאבון ולבריאות !




You Might Also Like

0 Comments